Research project

Maison Soustraire (“Subtract House”)

Laboratory of a declining habitat

Par Simone Fehlinger

© Mathilde Pellé

An experimental project by Mathilde Pellé within the Deep Design Lab Cité du design, co-produced by the École urbaine de Lyon – études urbaines anthropocènes.

Axis Bifurcations
Subtraction ―  archeology of anthropocene objects, transformation of objects ― reconfiguration of usages and functions ― reduction of habitat

Projet by: Mathilde Pellé, associated designer-researcher

In collaboration with: 
- Jérémy CHEVAL, École urbaine de Lyon
- Thierry Joliveau, Clémentine Périnaud, Master 1 Géographies Numériques (GéoNum) - Universités Lyon 2, Jean Monnet Saint-Étienne & ENS Lyon.
- Xavier MOULIN, Morwena Novion, Master Design de la transition - EESAB Brest.
- Jean-Marc Di Trocchio, Psychologue Clinicien
- Amicale Crêt de Roc, Association animatrice de la Rue Neyron

Partner: EPASE

2019–ongoing

Axis Bifurcations
Subtraction ―  archeology of anthropocene objects, transformation of objects ― reconfiguration of usages and functions ― reduction of habitat

"Maison Soustraire" ("Subtract House") is based on the hypothesis of a close by reality in which the decline of material means will transform our domestic environments and the objects that compose them. This possibility pushes us to question the leftovers and archives that would produce "anthropocene" lives. In order to allow the simulation of a future shortfall, the laboratory proposes to invest a house in Saint-Etienne which will serve as experimental living space where the materials that constitute the objects will gradually disappear. The designer Mathilde Pellé will reside in this diminished habitat. She will be both agent―in the company of other (permanent and invited) practitioners she will participate in the subtractions which will modify the objects―and subject of investigation: associated researchers will access the laboratory in order to observe and study the transformation of the living space and the effects produced to the residents' daily life. Furthermore, the laboratory will involve people of Saint-Etienne by allowing them to co-design the protocol which will reduce objects and spaces and will therefore constrain the work of the designers throughout the experiment. The invested house is a place of multidisciplinary research which will produce objects as well as theoretical and documentary material with the aim of revealing and questioning what could be the material of the anthropocene.

Link: www.soustraire.fr

This work was supported by a state funded « Investments for the Future » program operated by the French National Research Agency (reference ANR-17-CONV-0004).

Par Simone Fehlinger


⚠️
Votre navigateur est obsolète, l’affichage des contenus n’est pas garanti.
Veuillez effectuer une mise à jour.